İlk yardım sertifikası almak isteyen birçok insan vardır. Bu sertifikanın sağladığı yararlar da oldukça çeşitlidir. Öncelikle ilk yardımcı sertifikası ile yaşanan olayın sonrasında olay yerinde ne yapılacağı öğrenilmiş olur. Bu sertifika için ilkyardım eğitimi alınması gerekir. Eğer siz de ilk yardim sertifikasını almak isterseniz aklınızdaki soru işaretlerine bu yazımızda yanıt bulmaya çalışacağız.
İlk Yardım Sertifikası Nereden Alınır?
Öncelikle bilmeniz gereken şey bu sertifikayı nereden alabileceğinizdir. İlkyardım sertifikası almak için yapmanız gereken Sağlık Bakanlığı tarafınca yetkilendirilmiş donanımlı bir eğitim merkezine başvuru yapmanızdır. Burada size verilen ilk yardım eğitimini tamamladıktan sonra yapılan sınavda başarılı olmanız gerekir. İlk yardım sınavına katılıp bu sınavda başarılı olan katılımcıların tümü ilk yardım sertifikası almak için hak kazanmış olur.
Sağlık bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş ilk yardım kursunda size verilen temel ilk yardım eğitim bilgilerini dikkate almanız hâlinde sınavda da başarılı olabilirsiniz.
Sertifikanız da Sağlık Bakanlığınca onaylıdır.
İlk Yardım Sertifikası Detayları Nelerdir?
Öncelikle kayıt için gerekli evrakları tamamlamanız gerekir. Daha sonra katıldığınız ilk yardım eğitimi merkezlerinden birinde kayıt oluşturmanız gerekir.
Kayıt olduktan sonra 2 gün 16 saat süren teorik ve uygulamalı olmak üzere ilk yardım eğitimini de tamamlamanız gerekir. Eğitim sonunda gireceğiniz sınavı başarılı bir şekilde tamamlarsanız 3 yıl geçerliliği olan ilk yardım sertifikanızı almaya hak kazanmış olursunuz.
Bu sertifikaların bir önemi de iş yerlerinde belirlenen ilk yardımcı sayısıdır. Bu durumdaki detaylar şunlardır:
Az tehlikeli sınıfında yer alan iş yerlerinde 20 kişi için 1 ilk yardımcı olması gerekirken; tehlikeli iş yerlerinde 15 kişi için 1 ve çok tehlikeli iş yerlerinde 10 kişi için 1 ilk yardımcı bulunması gerekir.
İlk Yardım Eğitimleri Nelerdir?
İlk yardım kursunda alacağınız eğitimlerin başlıkları da önemlidir. Temel anlamda bu eğitimde yer alan başlıklar şunlardır:
- İnsan vücudu ile alâkalı bilinmesi gereken temel hususlar
- Hastanın veya yaralının sağlık durumunun nasıl olduğunun değerlendirilmesi
- Temel olan yaşam desteği uygulamaları
- Kanamalar ile ilgili bilgiler
- Solunum yolundaki tıkanıklıklar hakkındaki bilgiler
- Yaralanmalar ile ilgili bilgiler
- Bilinç bozuklukları hakkındaki bilgiler
- Isı dengesi bozuklukları hakkındaki bilgiler
- Kırık, çıkık ve burkulmalar ile ilgili bilgiler
- Hastaların ve yaralıların taşınması hakkında bilgiler
İzmir’deki vatandaşlarımız için en iyi ilk yardım eğitimini size sunup sağlık bakanlığınca onaylı ilk yardım sertifikanızı almanıza yardımcı oluyoruz.
Daha detaylı bilgi almak için iletişim sayfamızda yer alan bilgilerle bize ulaşabilirsiniz.