0544 112 03 35 info@izmirilkyardimakademisi.com
İlk Yardım

İşyerinde İlk Yardımcının Önemi

İşyerinde ilk yardımcı olmak yasal anlamda da bir zorunluluktur. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası gereğince, işyerlerinde belirli sayıda personelin ilk yardım eğitimi alması zorunludur. İşyerinde ilk yardım eğitimi alması gereken kişi sayısı da işyerinin tehlikesinin hangi sınıfta olduğuna göre değişiklik gösterir. Buna göre;

  • Çok tehlikeli işyerlerinde 10 çalışana kadar 1 ilkyardımcı,
  • Tehlikeli işyerlerinde 15 çalışana kadar 1 ilkyardımcı,
  • Az tehlikeli işyerlerinde 20 çalışana kadar 1 ilk yardımcı bulundurulması zorunludur.

İşyerlerinde sertifikalı ilk yardımcı bulundurulmasını ÇSGB müfettişleri, İş Güvenliği Mevzuatı kapsamında denetlenir.

İşyerinde İlk Yardımcı Bulundurmak İçin Şartlar Nelerdir?

İşyerlerinde genelde denetim sonrası gereken ilkyardımcı sayısı belirlenir. Bu durumda çalışanlarına ilk yardım eğitimi verilir. Ancak bu durumda hızlı bir sonuç almayı beklemek yanlıştır. Çünkü ilk yardım sertifikası için 2 gün 16 saat eğitim görmesi standart olarak belirlenmiştir.

Sınava ise takip eden bir sonraki hafta girebilirler. Bunun yanında sınavda başarılı olan kişilerin kimlik ve sertifikalarının onayının İl Sağlık Müdürlüğü’nden onayının alınması 2 hafta sürecektir. Buna bağlı olarak teftiş sonrası doldurulması gereken eksiklikler belirlenen zaman zarfı içinde doldurulamaz. Bu durumda ise işverene para cezası verilir.

İşyerinde Yetersiz İlk Yardımcı Bulundurulmasının Cezası Nedir?

SAYILI İSG KANUNU, MADDE 11: Acil durum planları, yangınla mücadele ve ilk yardım maddesinde acil durumları belirlememek, acil durumlar için tedbir almamak, acil durum planlarını hazırlamamak, destek elemanı görevlendirmemek, araç gereç sağlamamak, acil durumlarda işyeri dışındaki kuruluşla irtibatı sağlayacak düzenlemeyi yapmamak.

Sözü edilen madde 11 fiillerinin yerine getirilmemesinden dolayı 10’dan az çalışan sayısı olan ve az tehlikeli sınıftaki işyerlerine 1350 TL’den başlayıp, 50 ve üzerinde çalışanı olan çok tehlikeli sınıftaki işyerlerine aykırılık başı 4050 TL’ye kadar idari para cezası kesilebilir.

Bir yanıt yazın