Temel yaşam desteği, hayat kurtarmak için hava yolunu açmak ve sonrasında kalbi durmuş kişiye yapay solunum ile akciğerlerine oksijen gitmesini, dış kalp masajı ile de kalpten kan pompalanmasını sağlayarak dokulara yeterli düzeyde kan ve oksijen gitmesini sağlamak için yapılan ilaçsız müdahalelerdir.
Bu kavramla birlikte “solunum ve kalp durması nedir?” sorusu da belirir.
Kalp Durması Nedir?
Bilinci kapalı kişide kalp pompalamasının durması durumudur. Kalp durmasına en kısa sürede müdahale edilmezse beyin dokularına ihtiyaç duydukları kadar oksijen ve kan gitmeyeceği için beyinde hasar oluşur.
Kişide solunum yoksa, bilinci kapalıysa, hiç hareket etmezse ve uyaranlara cevap vermezse; bu durum kalp durmasının belirtisidir.
Solunum Durması Nedir?
Solunum hareketlerinin durması ile vücudun yaşamsal faaliyetleri için ihtiyacı olan oksijenden yoksun kalmasıdır. Hemen yapay solunum ile hasta ya da yaralının solunumu desteklenerek başlatılmaz ise bir süre sonra kişinin kalbi durur.
Temel Yaşam Desteğinin Uygulaması
Bu uygulama hasta ya da yaralının yaş grubuyla ilgilidir. Buna göre bebeklerde, çocuklarda ve yetişkinlerde farklı şekillerde ilk yardım uygulanması gerekir.
Yine de temel yaşam desteğinin 1. aşaması hasta ya da yaralının ve ilk yardımcının güvenli bir ortamda olmasıdır.
Detaylar için bağlantıları kullanabilirsiniz.
Yetişkinlerde Temel Yaşam Desteği
Çocuklarda Temel Yaşam Desteği
Bebeklerde Temel Yaşam Desteği